Obrim el refugi 819!

L’any 2016, després de 77 anys del silenci feixista i de restar a l’oblit per a la majoria, el refugi 819, que es troba a la plaça de Bonet i Muixí, sota de l’església de Santa Maria de Sants, va veure com, de nou, s’obria la seva porta.

Amb aquesta obertura es va fer visible un paisatge que, tot i desconegut per a la majoria, per a uns quants dels nostre veïns i veïnes era ben lligat als seus records. Era l’aixopluc que van bastir els seus pares i mares; els passadissos on van viure hores tràgiques, d’angoixa pel que trobarien al carrer quan passes l’alarma, però també de suport mutu, i d’aventura als ulls dels més petits, que sortien de la seva porta per veure passar els avions; eren les voltes que els van protegir dels criminals que venien del cel.

I és que cap refugi és «un refugi més», no són números d’expedient, cadascun guarda les històries de la gent que els va bastir i que s’hi va protegir, són patrimoni de la comunitat i com a tal ens toca estudiar-los, protegir-los i defensar-los.

Arrel de l’obertura i, davant del risc de les obres que va impulsar el Bisbat, vàrem arrencar una campanya «Salvem 819» per defensar la seva conservació i demanant la seva obertura. Malauradament, tot i que vàrem aconseguir centenars d’adhesions de persones i col·lectius, les obres van seguir endavant, afectant un dels seus accessos, i, tot i les promeses, des d’aquell moment han passat 6 anys en els quals creiem que hi ha hagut manca de voluntat política per encarar al tema i en els quals, com a veïns i veïnes, sentim que se’ns ha anat donant llargues.

Després de les obres es va demanar poder tornar a baixar al refugi per veure l’afectació real d’aquestes, un fet que no hem aconseguit i, malauradament, les darreres noticies que hem tingut sobre el mateix, indiquen que el seu fons s’està omplint de fang.

Després de més de 70 anys tancat no podem permetre que un element important del nostre patrimoni comú es faci malbé per interessos privats o per una gestió deficient. Per això, després d’una paciència de 6 anys, ha arribat el moment de reprendre la lluita.

El dissabte 21 hem preparat una jornada per descobrir experiències d’èxit en la defensa i visibilització dels refugis, com la dels companys de Gràcia, que fa anys que van aconseguir la gestió del refugi de la plaça del Diamant, i per això ens acompanyarà el Josep Maria Contel, segurament la persona que més sap sobre els refugis antiaeris de Barcelona.

A continuació farem una assemblea oberta amb totes les persones que s’hi vulguin implicar per organitzar-nos i a la qual també ens agradaria convidar a tots els col·lectius i persones que arreu de la ciutat s’organitzen per a la defensa del seu patrimoni, per així fer xarxa entre totes i tots.

Us esperem a la plaça de Bonet i Muixí, davant del refugi a les 12h

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Cicle “Les veus soterrades”

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

#Salvem819

El refugi 819, el refugi antiaeri que es troba sota Santa Maria de Sants, es troba en perill.

Les obres del carrer Sant Crist 70-72 han destruït parcialment l’accés a la plaça Iberia del refugi.

Segueix per xarxes l’etiqueta #Salvem819

Un grup de veïnes ens estem organitzant per a defensar el refugi. T’hi apuntes?

Informació sobre el refugi:

(En constant ampliació!!!)

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari